Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Bitki wieprzowe z kapustą i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bitki wieprzowe przygotowuję tylko na życzenie męża, który za nimi przepada. Tym razem dodałam do nich kapustę i orzechy. Całość komponowała się idealnie.

Bitki wieprzowe z kapustą i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki wieprzowe z kapustą i orzechami

 

  • 3 plastry schabu bez kości
  • 2 cebule
  • 1/4 niewielkiej kapusty włoskiej
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 700 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe z kapustą i orzechami
Mięso myjemy, oprószamy solą. W wyższej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i zarumieniamy z dwóch stron. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, dodajemy do mięsa i podduszamy 5 minut. W tym czasie siekamy kapustę, dodajemy do mięsa wraz z orzechami i mieszamy, podlewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem niecałą godzinę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i podduszamy 10 minut.
Bitki wieprzowe z kapustą i orzechami
Etap 1 na oleju zarumieniamy schab z dwóch stron
Bitki wieprzowe z kapustą i orzechami
Etap 2 dodajemy do schabu cebulę i podduszamy
Bitki wieprzowe z kapustą i orzechami
Etap 3 dodajemy kapustę wraz z orzechami i bulionem
Bitki wieprzowe z kapustą i orzechami
Etap 4 na koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy