Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bitki wieprzowe z suszonymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bitki z suszonymi owocami w sosie są aromatyczne i bardzo smaczne.

Bitki wieprzowe z suszonymi owocami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bitki wieprzowe z suszonymi owocami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe z suszonymi owocami
Mięso umyć osuszyć, pokroić na kawałki, lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Mięso wraz z cebulą przełożyć do garnka, wlać 1,5 szklanki wody, dodać liść laurowy, goździki i dusić do miękkości. Po 15 minutach dodać śliwki i żurawinę. Miękkie mięso i powstały sos doprawić do smaku solą, mieloną papryką, pieprzem i sosem sojowym. Bitki w sosie podawać z ziemniakami lub kluskami i surówką.
Bitki wieprzowe z suszonymi owocami
Przyprawione solą i pieprzem mięso obtoczyć w mące
Bitki wieprzowe z suszonymi owocami
Obrumienić z cebulą na mocno rozgrzanym oleju
Bitki wieprzowe z suszonymi owocami
Przełożyć do garnka wlać wodę dodać suszone owoce i dusić do miękkości