jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Bitki wołowe duszone w cebuli i żurawinie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie bitki smakują wyśmienicie z kluseczkami, ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Bitki wołowe duszone w cebuli i żurawinie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bitki wołowe duszone w cebuli i żurawinie

 

  • 80 dag wołowiny zrazowej
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki żurawiny świeżej
  • bulion do podlewania

 

Sposób przygotowania:

Bitki wołowe duszone w cebuli i żurawinie
Wołowinę płuczemy, osuszamy i kroimy na plastry. Tłuczemy mięso tłuczkiem przez folię na cienkie plastry. oprószamy solą, pieprzem i mąką. Obsmażamy mięso na rozgrzanym na patelni maśle. Zdejmujemy mięso z patelni, na pozostałym tłuszczu przesmażamy posiekaną cebulę. Gdy cebula lekko się zarumieni dodajemy plastry mięsa i żurawinę . Dusimy do miękkości podlewając niewielką ilością bulionu. Mięso podajemy razem z sosem z ziemniakami, kluseczkami lub z ulubioną kaszą.
Bitki wołowe duszone w cebuli i żurawinie
Przed dodaniem do mięsa umyj żurawinę i osusz.

Tagi:

wołowina