Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Bitki wołowe Babcigramolki :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jak trafia mi się ligawa wołowa to obowiązkowo są bitki lub zrazy zawijane .

Bitki wołowe Babcigramolki :

Składniki:

Bitki wołowe Babcigramolki :

 

 

Sposób przygotowania:

Bitki wołowe Babcigramolki :
Mięso przekroić na 4 bitki tak by przecinać włókna a nie kroić wzdłuż włókien. Rozklepać tłuczkiem do mięsa .Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką (3 łyżki - strzepnąć nadmiar mąki ) .Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim bitki z obu stron . Przełożyć do rondla .Pokroić drobno cebulę . Dodać do mięsa .Na patelnię wlać szklankę wody i zagotować .Wlać do mięsa . Dolać resztę wody , liście laurowe i ziele angielskie , grzybki suszone . Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i dusić przez 1,5 godziny tak by mięso było miękkie, cebula się rozgotowała , a płyn odparował do objętości 1,5 szklanki .Wyłowić liście, ziela i grzybki. Grzybki pokroić i wrzucić powrotem do garnka. Doprawić sosem sojowym i mieloną papryką , miodem .Zagęścić 1 łyżka mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody . Ja podaje z kaszą gryczaną na sypko i kiszonymi ogórkami . Doprawiam odrobiną miodu bo przełamuje on doskonale smak dużej ilości cebuli i sos nabiera smaku .

Tagi:

sosy