anusia2402

anusia2402

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

bitki wołowe double deck

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczne bitki wołowe podane w trochę inny sposób niż zwykle

bitki wołowe double deck

Składniki:

bitki wołowe double deck

 

  • dla 2 osób:
  • 4 plasterki ligawy wołowej zbite na grubość papieru
  • deck no 1:
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych w sosie własnym
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • 100ml wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • deck no 2:
  • 1 i 1/2 cebuli pokrojonej w paski
  • 6 pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • olej do smażenia
  • pieprz i kolendra świeżo zmielone
  • sól

 

Sposób przygotowania:

bitki wołowe double deck
zaczynamy od robienia sosów.
deck no 1 - wszystkie składniki połączyć w rondelku i zagotować
deck no 2 - cebulkę poddusić z pieczarkami i doprawić do smaku
teraz zabieramy się za mięso. ubitą wołowinę smażyć na oleju po 4 min z każdej strony na dużym ogniu. nie solimy i nie przyprawiamy przed smażeniem, inaczej mięso zrobi się gumowe!
kładziemy na talerz plaster mięsa, polewamy sosem deck no 1, następnie kładziemy na tym kolejny plaster mięsa i polewamy deck no 2. bardzo lubię to danie z kalafiorkiem i surówką z marchwi (marchew, sól i sok z cytryny) życzę smacznego!

Tagi:

sosy