Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Bitki wołowe w sosie własnym by Noruas

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bitki robione u mnie z pokolenia na pokolenie

Bitki wołowe w sosie własnym by Noruas Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bitki wołowe w sosie własnym by Noruas

 

Sposób przygotowania:

Bitki wołowe w sosie własnym by Noruas
Kroimy wołowinę w plastry, a następnie ubijamy na cienko. Każdy plaster obtaczamy w mące i podsmażamy na skwierczącym oleju. Podrumienione mięso przekładamy do garnka, na patelnie dodajemy pokrojoną wcześniej w kostkę cebulkę. Całość zalewamy wrzątkiem do poziomu mięsa. Doprawiamy pieprzem, majerankiem,solą i liściem laurowy. Dodajemy pół szklanki wody, porwaną świeżą bazylię, ok. pół łyżeczki soli i 5 czy 6 łyżeczek chili piri piri. Dla odrobiny kwasowości dodajemy parę kropli cytryny. Gotujemy od pół godziny do półtorej, wszystko zależy od tego jak miękkie bitki lubimy. Pamiętamy o częstym mieszaniu. Podajemy z kopytkami.
Bitki wołowe w sosie własnym by Noruas
Najważniejsze w przepisie jest długo gotować dzięki temu jest wyrazisty w smaku Należy jednak pamiętać o częstym mieszaniu żeby zamiast aromatycznego sosu nie uzyskać spalonego mięsa

Tagi:

wołowina