Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Bitki wołowe z papryką i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dużo białka, żelaza i witamin antyoksydacyjnych

Bitki wołowe z papryką i cebulą

Składniki:

Bitki wołowe z papryką i cebulą

 

  • 4 dobrze zbite bitki z chudego mięsa wołowego (4x 100 g)
  • 2 pokrojone w grube paski czerwone papryki (500 g)
  • 4 pokrojone w ósemki czerwone cebule (400 g)
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • Zioła prowansalskie
  • Posiekana natka pietruszki
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Bitki wołowe z papryką i cebulą

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podduś bitki po 2-3 minuty z każdej strony. Lekko posól, dodaj cebulę, paprykę i zioła prowansalskie, podlej niewielką ilością wody i duś aż bitki będą miękkie. W razie potrzeby uzupełniaj wyparowaną wodę. Na talerzu posyp posiekaną natką pietruszki.


  235 kcal/1 porcję.


Poczytaj o zaleceniach dietetycznych dla cukrzyków.