Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bitki wołowe z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pożywny obiad, może nie szybki, ale naprawdę smaczny

Bitki wołowe z warzywami

Składniki:

Bitki wołowe z warzywami

 

  • 50 dag wołowina bez kości,
  • 50 dag warzywa mieszane,
  • 2 łyżki mąka,
  • 4 łyżki smalec,
  • 2 szt cebula,
  • 1/2 szkl śmietanka,
  • 2 łyżki szczypiorek siekany,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Bitki wołowe z warzywami
Mięso pokroić w poprzek włókien na kawałki, zbić tłuczkiem, otoczyć w mące i zrumienić z obu stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla, oprószyć solą i pieprzem, podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem około 40 minut. Warzywa obrać, pokroić w słupki, dodać do mięsa i dusić do miękkości. Pod koniec dodać posiekaną cebulę, lekko zrumienioną na pozostałym po pieczeniu mięsa tłuszczu.Gdy mięso jest miękkie zdjąć z ognia, wlać śmietankę, przyprawić do smaku, dodać posiekany szczypiorek. Podawać z kaszą i surówką.