Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Bitki wołowe z włoszczyzną i z chili

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dużo białka, żelaza i beta-karotenu

Bitki wołowe z włoszczyzną i z chili

Składniki:

Bitki wołowe z włoszczyzną i z chili

 

  • 4 dobrze zbite bitki z chudego mięsa wołowego (4x 100 g)
  • następujące warzywa: 1 marchewka, 1 pietruszka, ½ małego selera, 1/2 małego pora (w sumie 400 g)
  • 3 ząbki pokrojonego w plasterki czosnku
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • Szczypta chili
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Bitki wołowe z włoszczyzną i z chili

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podduś bitki po 2-3 minuty z każdej strony. Lekko posól, dodaj pieprz i chili, podlej niewielką ilością wody i duś aż bitki będą miękkie. W razie potrzeby uzupełniaj wyparowaną wodę. Dodaj warzywa i czosnek i duś jeszcze około 10 minut, żeby warzywa nie były rozgotowane.


  235 kcal/1 porcję.


Poczytaj o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.


Tagi:

mięso