Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Bitki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czy macie ochotę na bitki z szynki wieprzowej w aromatycznym sosie z grzybami? Takie mięso można podać z kluskami śląskimi lub kopytkami.

Bitki z pieczarkami

Składniki:

Bitki z pieczarkami

 

  • 1 szynka wieprzowa
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 kostka rosołowa lub bulion
  • Szczypta czosnku
  • Szczypta chili
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Bitki z pieczarkami

ETAP 1:

Bitki z pieczarkami

1. Mięso kroimy w dwu centymetrowe plastry, rozbijamy, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.

ETAP 2:

Bitki z pieczarkami

2. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprzem.

3. Pod koniec smażenia dodajemy musztardę, ketchup, sos sojowy, kostkę rosołową, czosnek oraz chili. Podlewamy ½ szklanki wody i gotujemy.

ETAP 3:

4. Mięso łączymy z sosem.

5. Gotowe.

6. Smacznego.