Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bitki z szynki z musem kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nasza dzisiejsza propozycja na obiad: bitki z wieprzowej szynki polane musem ze smażonych kurek.

Bitki z szynki z musem kurkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki z szynki z musem kurkowym

 

  • 50 dkg szynki wieprzowej
  • 30 dkg kurek
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 80 g serka śmietankowego typu Ostrowita
  • 5 łyżek słodkiej śmietany
  • 5 łyżek oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa do wieprzowiny - wg uznania

Sposób przygotowania:

Bitki z szynki z musem kurkowym
Kurki oczyścić, umyć, dowolnie pokroić. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić do niego kurki i usmażyć je. Mięso pokroić w niezbyt duże, cienkie plastry. Każdy plaster szynki rozbić tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem., posypać przyprawą do wieprzowiny. Na drugiej patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim mięso. Jak płyn z grzybów odparuje, zdjąć je z patelni i przełożyć do wysokiego naczynia. Do kurek dodać serek, czosnek, śmietanę i olej. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować blenderem. Gotowy mus doprawić do smaku solą. Musem z kurek polać usmażone bitki z szynki i podawać.
Bitki z szynki z musem kurkowym
Szynka pokrojona w plasterki i rozbita tłuczkiem.
Bitki z szynki z musem kurkowym
Oczyszczone umyte pokrojone i usmażone kurki.
Bitki z szynki z musem kurkowym
Mięso oprószone solą pieprzem i przyprawą do wieprzowiny i usmażone.
Bitki z szynki z musem kurkowym
Przełożone do wysokiego naczynia kurki olej śmietana serek i czosnek.