Sposób przygotowania:
Kotlety schabowe z warzywamiKrok 1:
Warzywa dokładnie myjemy i oczyszczamy. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Cukinie kroimy w dużo kostkę. Marchew kroimy w słupki, a pietruszkę w plasterki. Pomidory parzymy. Ściągamy skórkę i kroimy w kostkę.
Krok 2:
Schab płuczemy i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Kroimy w średniej grubości plasterki. Nacieramy solą i pieprzem. Mięso nakłuwamy. Następnie oprószamy mąką i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Mięso przekładamy do garnka.
Krok 3:
Na tym samym tłuszczu co mięso szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy marchew i całość chwilę smażymy. Warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Na patelnie wlewamy wino i chwile podgrzewamy mieszając. Wlewamy do mięsa. Dodajemy przyprawy do smaku i zalewamy wodę. Dusimy ok 20 minut.
Krok 4:
Do garnka dodajemy cukinie i pomidory. Całość dusimy do miękkości warzyw i mięsa. Możemy doprawić do smaku. Podajemy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Smacznego!