LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Bitki z karkówki wieprzowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Świetna alternatywa dla zwykłych schabowych.

Bitki z karkówki wieprzowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki z karkówki wieprzowej

 

  • kotlety z karkówki wieprzowej (o grubości ok. 1 cm) 2
  • czubryca czerwona 1 łyżka
  • sezam (może byc prażony) 1 łyżka
  • jajo 1
  • bułka tarta
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Bitki z karkówki wieprzowej
Umyte, osuszone kotlety rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Posypujemy czubrycą czerwoną, a następnie ziarnem sezamowym (które wcześniej możemy uprażyc na suchej patelni). Tak przygotowane kotlety panierujemy w rozbitym jajku i kolejnie w tartej bułce. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, układamy panierowane bitki i smażymy do miękkości, z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Bitki z karkówki wieprzowej
Rozbijanie kotletów z karkówki, oprószanie czubrycą i sezamem.
Bitki z karkówki wieprzowej
Obtaczanie bitków wieprzowych w rozmąconym jaju.
Bitki z karkówki wieprzowej
Panierowanie kotletów wieprzowych w tartej bułce.
Bitki z karkówki wieprzowej
Smażenie panierowanych bitków z czubrycą i sezamem.

Tagi:

tarta