Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bitki z szynki w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Proste i szybkie w przygotowaniu bitki z wieprzowej szynki w sosie serowo-śmietanowym.

Bitki z szynki w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki z szynki w sosie

 

  • 40 dkg wieprzowej szynki
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 cebuli
  • 100 g serka topionego ze szczypiorkiem
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Bitki z szynki w sosie
Szynkę pokroić na 8 małych plasterków. Każdy cienko rozbić tłuczkiem. Mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić z obu stron. Mięso zdjąć na talerz. Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na tłuszczu po smażeniu mięsa. Do cebuli dodać serek topiony, chwilkę podsmażać. Dodać szklankę wody. Gotować tak długo, aż serek się roztopi. Do sosu włożyć zrumienione mięso i wlać śmietanę. Ponownie doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby sos doprawić do smaku odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.
Bitki z szynki w sosie
Kawałki mięsa oprószone solą i pieprzem rumienione na oleju.
Bitki z szynki w sosie
Pokrojona w kostkę cebula rumieniona na tłuszczu po smażeniu mięsa.
Bitki z szynki w sosie
Serek topiony dodany do zrumienionej cebuli.
Bitki z szynki w sosie
Zrumienione mięso i śmietana dodane do sosu.

Tagi:

szynka