Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Bitki ze schabu w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne danie na rodzinny obiad.

Bitki ze schabu w sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki ze schabu w sosie grzybowym

 

  • 1 kg schabu
  • garść suszonych leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 1/2 litra bulionu (może być z kostki)
  • olej
  • majeranek, słodka papryka, sól
  • mąka

Sposób przygotowania:

Bitki ze schabu w sosie grzybowym
Grzyby namaczamy. Schab kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy, obtaczamy w majeranku, papryce i soli. Odstawiamy na około pół godziny. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę, pół przesmażamy i dodajemy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy około 15 minut. W tym czasie resztę cebuli przesmażamy razem z grzybami i dodajemy do mięsa. Wlewamy wodę z moczenia grzybów. Całość gotujemy jeszcze około 45 monut, aż sos zgęstnieje.
Bitki ze schabu w sosie grzybowym
Pokrojony w plastry schab obtaczamy w przyprawach.
Bitki ze schabu w sosie grzybowym
Plastry schabu obtoczone w mące przesmażamy na oleju.
Bitki ze schabu w sosie grzybowym
Namoczone grzyby smażymy razem z cebulą.
Bitki ze schabu w sosie grzybowym
Całość dusimy w bulionie do zredukowania sosu.

Tagi:

grzyby schab