edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Bliny drożdżowe na słodko

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Uwielbiam wypieki drożdżowe, a że ostatnio nie mam piekarnika, zrobiłam ciasto smażone

Bliny drożdżowe na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bliny drożdżowe na słodko

 

Sposób przygotowania:

Bliny drożdżowe na słodko
Z lekko podgrzanego mleka, 1 szklanki przesianej mąki, 1 łyżki cukru i drożdży przygotowałam rozczyn, przykryłam go ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodałam resztę mąki, sól, cukier wanilinowy i utarte z cukrem jajka. Całość wyrabiałam mikserem do momentu otrzymania gładkiego ciasta z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Przykryłam ściereczką i ponownie odstawiłam ciasto do wyrośnięcia do momentu, aż podwoiło swoją objętość. Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką ciasto formując placuszki o średnicy około 10 cm i grubości niewiele większej niż 0,5 cm. Na małym ogniu smażyłam na rumiano z obu stron. Podałam gorące w towarzystwie domowej konfitury z czarnej porzeczki. Ponieważ bliny nie są bardzo słodkie, z powodzeniem można je podać z dowolnym, nawet wysokosłodzonym dżemem albo posypane cukrem pudrem.
Bliny drożdżowe na słodko
Przygotowany rozczyn przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Bliny drożdżowe na słodko
Po dodaniu pozostałych składników dokładnie wyrobiłam ciasto mikserem.
Bliny drożdżowe na słodko
Na patelni rozgrzałam olej i nałożyłam łyżką ciasto formując placuszki o średnicy około 10 cm.
Bliny drożdżowe na słodko
Na małym ogniu smażyłam bliny z obu stron na złoty kolor.

Tagi:

jajko jajka