Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Bliny piwne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo proste ale jak pyszne danie

Bliny piwne

Składniki:

Bliny piwne

 

  • 40 dag mąki,
  • 1 butelka piwa jasnego,
  • 5-6 jajek,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Bliny piwne
Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć do białości, wymieszać z piwem przesypując jednocześnie przesianą mąką, posolić, połączyć z ubitą pianą z białek. Patelnię o średnicy 14 cm posmarować tłuszczem, nałożyć ciasto na grubość 1 cm, usmażyć z obu stron lub upiec w gorącym piekarniku. Podawać zaraz po usmażeniu polane roztopionym masłem.

Tagi:

jajko piwo jajka