rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Bliny ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bliny ryżowe mogą być dodatkiem do wielu dań.

Bliny ryżowe

Składniki:

Bliny ryżowe

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 ¼ szklanki mleka
  • 2 ½ łyżki masła
  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • Sól
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Bliny ryżowe
Zagotować mleko z masłem, dodać opłukany ryż i gotować na płytce ochronnej na małym ogniu, aż mleko wsiąknie w ryż. Białka oddzielić od żółtek i ubić. Ugotowany ryż zmielić na maszynce do mięsa. Zmieszać zmielony ryż z proszkiem do pieczenia, żółtkami i wymieszać, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Na blasze rozgrzać tłuszcz i nakładać łyżką ciasto w formie okrągłych placuszków. Należy lekko je spłaszczyć. Smażyć na złocisto.

Tagi:

ryż