Sposób przygotowania:
Bliny ziemniaczane
W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże, odstawić.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Zetrzeć na tarce lub w robocie. do ziemniaków dodać zaczyn, jajko, odrobinę soli, wymieszać. Wsypać obie mąki i wymieszać ponownie.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano. Bliny odkładać na ręcznik papierowy.
Podawać ze śmietaną i cukrem
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Zetrzeć na tarce lub w robocie. do ziemniaków dodać zaczyn, jajko, odrobinę soli, wymieszać. Wsypać obie mąki i wymieszać ponownie.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano. Bliny odkładać na ręcznik papierowy.
Podawać ze śmietaną i cukrem
lukrowanepierniczki