Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bliny ziemniaczane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Placuszki ziemniaczane inaczej. Z dodatkiem zaczynu drożdżowego, dzięki któremu są puszyste i lekkie. polecam ze śmietaną i cukrem.

Bliny ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bliny ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Bliny ziemniaczane
W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże, odstawić.

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Zetrzeć na tarce lub w robocie. do ziemniaków dodać zaczyn, jajko, odrobinę soli, wymieszać. Wsypać obie mąki i wymieszać ponownie.

Na rozgrzany olej kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano. Bliny odkładać na ręcznik papierowy.

Podawać ze śmietaną i cukrem
Bliny ziemniaczane
cukier i drożdże rozpuścić w mleku, odstawić
Bliny ziemniaczane
obrane i umyte ziemniaki zetrzeć w robocie
Bliny ziemniaczane
dodać jajko i zaczyn, wymieszać, doprawić
Bliny ziemniaczane
dodać obie mąki i wymieszać dokładnie, usmażyć placki

Tagi:

placki dania