olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Bliny z ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczny, treściwy i słodki posiłek na obiad

Bliny z ryżu

Składniki:

Bliny z ryżu

 

  • 200g ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
  • 1,5-2szklanki mleka
  • 2,5 łżki cukru pudru
  • sól do smaku
  • 4 łyżki tłuszczu do smażżenia,

Sposób przygotowania:

Bliny z ryżu
Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, gotować 2 min. ODcedzić, wlać mleko, dodać sól i masło ,gotować 15min., na wolnym ogniu. Jajka umyć, wybić ze skorupek oddzielić żółka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać ze zmielonym ryżem i ubitą pianą z białek. Na gorący tłuszcz kłaść łyżką okrągłe placuszki i smażyć z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.

Tagi:

ryż jajko jajka