bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Blok czekoladowy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Na deser polecamy ciasto czekoladowe z herbatnikami i bakaliami

Blok czekoladowy

Składniki:

Blok czekoladowy

 

  • 1 szklanka cukru
  • 250 gr masła
  • 1 szklanka wody,
  • 4 łyzki kakao
  • 500 gr mleka w proszku,
  • 1 szklanka herbatniki pokruszone
  • 1/5 szklanki rodzynki
  • 1/5 szklanki migdały (w płatkach)
  • 1/5 szklanki orzechy ziemne
  • 1/5 szklanki kandyzowanych ananasów,
  • 1/5 szklanki orzeszki w kolorowej polewie

 

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy
Deser prosty jak budowa cepa, wykonany przez córke wg przepisu z ksiązki Dzieciaki do kuchni .



Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać i ostudzić. Ciągle mieszając stopniowo wsypać mleko, na koniec pokruszone herbatniki i bakalie. Dokładnie wymieszać i wlać do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową. Schłodzić ok 4h. Z tej porcji wychodzą 2 keksówki.