madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Blok czekoladowy z mleka granulowanego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rodzaj deseru który przygotowuje się z mleka w proszku i herbatników tutaj z dodatkiem świeżych malin.

Blok czekoladowy z mleka granulowanego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Blok czekoladowy z mleka granulowanego

 

  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanka wody
  • 4 łyżki kakao
  • 1 granulowane mleko w proszku
  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 1 garść malin

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy z mleka granulowanego
Wodę margarynę , cukier i kakao wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. W tym czasie herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki.

Kiedy cukier się rozpuści dodajemy granulowane mleko i mieszamy cały czas aż znikną granulki. Na samym końcu dodajemy pokruszone ciastka i garść malin.

Wszystko mieszamy razem i przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą dzięki czemu łatwiej będzie nam wyciągnąć blok.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin aby masa całkowicie stężała. 
Blok czekoladowy z mleka granulowanego
gotujemy na małym ogniu aż rozpuści sie cukier
Blok czekoladowy z mleka granulowanego
Dodajemy mleko i mieszamy aby zniknęły granulki
Blok czekoladowy z mleka granulowanego
Na samym końcu dodajemy herbatniki i maliny