agnieszka7

agnieszka7

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Błyskawiczna eklerka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne eklerki którymi zajada się każdy.

Błyskawiczna eklerka

Składniki:

Błyskawiczna eklerka

 

  • 1 szklanka wody;
  • 4 jajka;
  • 50 g masła lub margaryny;
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 torebka budyniu waniliowego;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

 

Sposób przygotowania:

Błyskawiczna eklerka
W garnku zagotuj wodę, dodaj masło. Mąkę wymieszaj z budyniem. Zdejmij wodę z gazu i wsyp przygotowaną masę. Dokładnie wymieszaj. Całość podgrzej na małym ogniu (cały czas mieszając). Ciasto przelej do miski i dodaj jedno jajko. Całość zmiksuj. Dodaj resztę jajek i proszek do pieczenia. Zmiksuj. Uformuj ciasto i pozostaw do ostudzenia. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Masę wyciśnij za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego ewentualnie nałóż łyżką. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C i piecz przez 20- 30 minut. Ostudź a następnie przekrój na 2 części.

Tagi:

jajko jajka