madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 541]

Eklery z karpatkowym kremem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Eklery z parzonego ciasta, nadziane lekko kwaskowym kremem karpatkowym, a z wierzchu polane czekoladą.

Eklery z karpatkowym kremem

Składniki:

Eklery z karpatkowym kremem

Ciasto

Krem

Dodatkowo

  • 20- 30 dag czekolady

Sposób przygotowania:

Eklery z karpatkowym kremem

Ciasto

Eklery z karpatkowym kremem
Gotowe ciasto pozostawiamy do wystudzenia

Do rondelka wlewamy wodę i olej oraz sól i zagotowujemy. Na wrzątek wsypujemy mąkę i cały czas intensywnie mieszamy, aż powstanie gładka masa. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.

ETAP 2:

Eklery z karpatkowym kremem
Ciasto wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem

Przestudzone ciasto przekładamy do miski miksera i ucieramy dodając po jednym jajku na gładką masę. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy formując eklery na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy około 55. Studzimy.

ETAP 3:

Eklery z karpatkowym kremem
Masło ucieramy z cukrem pudrem i budyniem

Mleko wlewamy do rondelka, pozostawiamy około pół szklanki które mieszamy z obiema mąkami. Zagotowujemy mleko i wlewamy zawiesinę, gotujemy budyń. Pozostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na krem, a następnie z przestudzonym budyniem. Do smaku doprawiamy kwaskiem cytrynowym.

ETAP 4:

Eklery z karpatkowym kremem
Na jedną połówkę nakładamy krem karpatkowy

Eklery przecinamy na pół i napełniamy kremem. Ja robię to za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Nakładamy góry.

ETAP 5:

Eklery z karpatkowym kremem
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i smarujemy wierzch eklerków.