Sposób przygotowania:
Eklery z karpatkowym krememCiasto
Do rondelka wlewamy wodę i olej oraz sól i zagotowujemy. Na wrzątek wsypujemy mąkę i cały czas intensywnie mieszamy, aż powstanie gładka masa. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
ETAP 2:
Przestudzone ciasto przekładamy do miski miksera i ucieramy dodając po jednym jajku na gładką masę. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy formując eklery na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy około 55. Studzimy.
ETAP 3:
Mleko wlewamy do rondelka, pozostawiamy około pół szklanki które mieszamy z obiema mąkami. Zagotowujemy mleko i wlewamy zawiesinę, gotujemy budyń. Pozostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na krem, a następnie z przestudzonym budyniem. Do smaku doprawiamy kwaskiem cytrynowym.
ETAP 4:
Eklery przecinamy na pół i napełniamy kremem. Ja robię to za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Nakładamy góry.
ETAP 5:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i smarujemy wierzch eklerków.
redakcja
SylaUla
madzik323
Dziękuję bardzo:)
madzik323
Dziękuję bardzo:)