Sposób przygotowania:
Błyskawiczna konfiturka z persymony
Owoce wybrać bardzo dojrzałe owoce, najlepiej kiedy są zupełnie miękkie i szkliste.
Wyrwać szypułki, persymony myć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić wzdłuż na połówki. Łżeczką wybrać cały miąższ, zeskrobując go jak najwięcej z cienkiej skórki, po czym przekładać do miseczki. Kiedy wszystkie owoce są wydrążone dodać świeżo wyciśnięty sok z wymasowanych cytryn i wsypać cukier waniliowy (jeśli owoce są bardzo słodkie, to nie jest on konieczny, ale dodaje ciekawego aromatu, więc warto dodać).
Miąższ lekko rozgnieść widelcem albo zmiksować i dokładnie wymieszać z przyprawami (można dla aromatu dodać niewielką ilość startej cytrynowej skórki) - napełniać małe słoiczki (200-250ml), osuszyć brzegi ręcznikiem papierowym i dokładnie zakręcić pokrywki.
Zapasteryzować przez 20 minut.
Wyrwać szypułki, persymony myć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić wzdłuż na połówki. Łżeczką wybrać cały miąższ, zeskrobując go jak najwięcej z cienkiej skórki, po czym przekładać do miseczki. Kiedy wszystkie owoce są wydrążone dodać świeżo wyciśnięty sok z wymasowanych cytryn i wsypać cukier waniliowy (jeśli owoce są bardzo słodkie, to nie jest on konieczny, ale dodaje ciekawego aromatu, więc warto dodać).
Miąższ lekko rozgnieść widelcem albo zmiksować i dokładnie wymieszać z przyprawami (można dla aromatu dodać niewielką ilość startej cytrynowej skórki) - napełniać małe słoiczki (200-250ml), osuszyć brzegi ręcznikiem papierowym i dokładnie zakręcić pokrywki.
Zapasteryzować przez 20 minut.