Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Błyskawiczna konfiturka z persymony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Persymona (sharon, kaki, hurma) pod wpływem kwasu gęstnieje jak długo gotowane konfitury. Można ją zastosować jako dodatek do deserów, lodów lub użyć jak tradycyjny dżem.

Błyskawiczna konfiturka z persymony Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Błyskawiczna konfiturka z persymony

 

  • persymony 1 kg
  • cytryny 2-3 średnie
  • cukier waniliowy 2 op.

Sposób przygotowania:

Błyskawiczna konfiturka z persymony
Owoce wybrać bardzo dojrzałe owoce, najlepiej kiedy są zupełnie miękkie i szkliste.

Wyrwać szypułki, persymony myć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić wzdłuż na połówki. Łżeczką wybrać cały miąższ, zeskrobując go jak najwięcej z cienkiej skórki, po czym przekładać do miseczki. Kiedy wszystkie owoce są wydrążone dodać świeżo wyciśnięty sok z wymasowanych cytryn i wsypać cukier waniliowy (jeśli owoce są bardzo słodkie, to nie jest on konieczny, ale dodaje ciekawego aromatu, więc warto dodać).

Miąższ lekko rozgnieść widelcem albo zmiksować i dokładnie wymieszać z przyprawami (można dla aromatu dodać niewielką ilość startej cytrynowej skórki) - napełniać małe słoiczki (200-250ml), osuszyć brzegi ręcznikiem papierowym i dokładnie zakręcić pokrywki.

Zapasteryzować przez 20 minut.
Błyskawiczna konfiturka z persymony
Struktura miąższu persymony jest nieco włóknista.