SUPERPRZEPIS

Jajka po szkocku

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jajka po szkocku Więcej zdjęć (5)

Mam propozycję na Świąteczny Wielkanocny obiad czyli jaja po szkocku. Całkiem smaczne danie, które szybko przygotujemy.

Składniki:

Jajka po szkocku

Składniki :

  • jaja ugotowane na twardo 6 szt
  • mięso wieprzowe 600 g
  • sól i pieprz do smaku
  • suszone pomidory z czosnkiem do smaku- 2 łyżki dałam
  • czosnek sprasowany 4 szt
  • bułka tarta namoczona 2 łyżki
  • jajko

 

  • Panierka :

 

 

  • Przygotowanie:

 

  • bułkę tartą.Wyrabiamy składniki.Bierzemy w dłoń 100 gram mięsa i obtaczamy w nim jajko

Panierka:

Sposób przygotowania:

Jajka po szkocku

Wykonanie:

Jajka gotujemy na średnim gazie jakieś 5 minut ( za długo nie gotujcie bo sinieją). Obieramy jaja ze skorupek.

Mięso moczymy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy na średnich oczkach. Dodajemy sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem, czosnek prasowany, jajo i namoczoną bułkę tartą. Wyrabiamy składniki.

Bierzemy w dłoń 100 gram mięsa i obtaczamy w nim jajko.

Tak przygotowane mięsko obtaczamy w mące, w jaju i na końcu w bułce tartej.

Smażymy z obu stron na rumiani, ale bardziej rumiano kto jak woli.

Podawałam same i z ziemniakami z wody.

Jajka po szkocku
Jajka gotujemy na średnim gazie jakieś 5 minut ( za długo nie gotujcie bo sinieją).Obieramy jaja ze skorupek.
Jajka po szkocku
Mięso wymaczamy w zimnej wodzie,osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy na średnich oczkach.Dodajemy sól,pieprz ,suszone pomidory z czosnkiem,czosnek prasowany,jajo i,namoczoną bułkę tartą.Wyrabiamy składniki.
Jajka po szkocku
Bierzemy w dłoń 100 gram mięsa i obtaczamy w nim jajko.
Jajka po szkocku
Tak przygotowane mięsko obtaczamy w mące,w,jaju i na końcu w bułce tartej.