jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Błyskawiczny borówkowiec

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak sama nazwa wskazuje ciasto powstaje błyskawicznie, oczywiście jak na ciasto pieczone. Do jego przygotowania możemy użyć ulubione owoce. W sezonie letnim polecam np. borówki.

Błyskawiczny borówkowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Błyskawiczny borówkowiec

SKŁADNIKI

  • Składniki:
  • 5 dużych jajek,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • ¾ szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 i ¾ szklanki mąki,
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • Owoce borówki amerykańskiej (około 1,5-2 szklanki),
  • Cukier puder do posypania przed podaniem

Sposób przygotowania:

Błyskawiczny borówkowiec

ETAP 1

Błyskawiczny borówkowiec
w misce umieszczamy jajka z cukrem

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier kryształ oraz cukier waniliowy. Całość ubijamy do uzyskania puszystej, jasnej masy jajecznej.

ETAP 2

Błyskawiczny borówkowiec
dodajemy pozostałe składniki ciasta

Do tak ubitych jajek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 3

Błyskawiczny borówkowiec
ciasto wykładamy na blaszkę

Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

ETAP 4

Błyskawiczny borówkowiec
borówki wykładamy na ciasto

Na wierzch wykładamy oczyszczone owoce. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40-45 minut w 180°C.
Gotowe wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.