Sposób przygotowania:
Szybkie ciasto z borówkamiETAP 1:
Do miski włożyć masło i margarynę, dodać cukier i wydrążone ziarenka z laski wanilii. Utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku.
ETAP 2:
Następnie ucierając dodawać stopniowo mleko na przemian z mąką. Po wyczerpaniu wszystkich składników wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać sok z cytryny i sztywno ubitą pianę z białek.
ETAP 3:
Wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 30/12 cm, wyrównać.
ETAP 4:
Na wierzchu ciasta ułożyć umyte i osuszone borówki. Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do suchego patyczka około 30-35 minut
ETAP 5:
Upieczone ciasto wyjąć z foremki, ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
SylaUla