Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z borówkami

Szybkie ciasto z borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto ucierane z borówkami przygotowuje się w ekspresowym tempie, pysznie smakuje i zawsze się udaje.

Szybkie ciasto z borówkami

Składniki:

Szybkie ciasto z borówkami

 

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto z borówkami

ETAP 1:

Szybkie ciasto z borówkami
Tłuszcz z żółtkami i cukrem utrzeć na gładką masę.

Do miski włożyć masło i margarynę, dodać cukier i wydrążone ziarenka z laski wanilii. Utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku.

ETAP 2:

Szybkie ciasto z borówkami
Utarty do białosci tłuszcz połaczyc z mlekiem i mąką

Następnie ucierając dodawać stopniowo mleko na przemian z mąką. Po wyczerpaniu wszystkich składników wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać sok z cytryny i sztywno ubitą pianę z białek.

ETAP 3:

Szybkie ciasto z borówkami
Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 30/12 cm, wyrównać.

ETAP 4:

Szybkie ciasto z borówkami
Umyte borówki wyłożyć na ciasto i wstawić do nagrznego piekarnika.

Na wierzchu ciasta ułożyć umyte i osuszone borówki. Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do suchego patyczka około 30-35 minut

ETAP 5:

Szybkie ciasto z borówkami

Upieczone ciasto wyjąć z foremki, ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.