Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bób z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gotowany bób bez łupinek podsmażony z cukinią i cebulką. Proste w przygotowaniu, a takie smaczne. Polecam!

Bób  z  cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bób z cukinią

 

  • 25 dkg bobu
  • sól do smaku
  • 30 g masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • szczypta curry
  • 1/3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej ziołowej
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 mała cukinia

Sposób przygotowania:

Bób z cukinią
Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przestudzić, obrać z łupinek. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w ćwierć plasterki, dodać do cebuli. Dodać też trochę soli, pomidory suszone w proszku, curry i przyprawę uniwersalną. Wymieszać, smażyć dalej razem, aż cukinia prawie zmięknie (ma pozostać chrupiąca) i zacznie robić się szklista. Dodać bób. Wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, podzielić na porcje i podawać.
Bób  z  cukinią
Ugotowany odcedzony przestudzony i obrany z łupinek bób.
Bób  z  cukinią
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na maśle.
Bób  z  cukinią
Pokrojona cukinia dodana razem z przyprawami do cebuli.
Bób  z  cukinią
Ugotowany i obrany bób dodany do podsmażonej z cebulką cukinii.