jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Aksamitna zupa z bobu z jajem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aksamitna zupa z bobu podana z jajem ugotowanym w koszulce to świetna propozycja zdrowego dania obiadowego lub kolacyjnego.

Aksamitna zupa z bobu z jajem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Aksamitna zupa z bobu z jajem

 

  • 1x Bób Hortex 1 opakowanie mrożonego bobu

  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku

  • 1 duża cebula

  • 4 jaja

  • 2 łyżki białego octu winnego
  • sól, pieprz biały i czarny świeżo zmielony

  • zielenina do dekoracji

Sposób przygotowania:

Aksamitna zupa z bobu z jajem
Gotujemy bób w niewielkiej ilości wody z dodatkiem szczypty soli i szczypty cukru. Obieramy bób z łupin. Na jednej łyżce masła szklimy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy obrany bób (odkładamy kilka do dekoracji) i obrane oraz pokrojone w kosteczkę jabłko. Dusimy wszystko razem przez kilka minut po czym dolewamy bulion (lub wodę), - gotujemy przez 10 min. Miksujemy wszystko razem, doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Zagotowujemy wodę w rondelku z wysokim brzegiem. Dodajemy dwie łyżki octu. Gdy woda zacznie się gotować robimy lekki wir i wlewamy wybite na talerzyk jajka (po jednym) i delikatnie wlewamy je do wody. Uważamy, by woda cały czas się gotowała. Gdy białko się zetnie, wyjmujemy jaja łyżką cedzakową. Nalewamy gorącą zupę do talerzy, układamy na środku każdego talerza po jajku. Dekorujemy bobem i zieleniną. Oprószamy jaja odrobiną soli i pieprzu wprost z młynka.
Aksamitna zupa z bobu z jajem
Gotujemy bób w niewielkiej ilości wody z dodatkiem szczypty soli i szczypty cukru.
Aksamitna zupa z bobu z jajem
Obieramy bób z łupin.