Sposób przygotowania:
Aksamitna zupa z bobu z jajem
Gotujemy bób w niewielkiej ilości wody z dodatkiem szczypty soli i szczypty cukru. Obieramy bób z łupin. Na jednej łyżce masła szklimy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy obrany bób (odkładamy kilka do dekoracji) i obrane oraz pokrojone w kosteczkę jabłko. Dusimy wszystko razem przez kilka minut po czym dolewamy bulion (lub wodę), - gotujemy przez 10 min. Miksujemy wszystko razem, doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Zagotowujemy wodę w rondelku z wysokim brzegiem. Dodajemy dwie łyżki octu. Gdy woda zacznie się gotować robimy lekki wir i wlewamy wybite na talerzyk jajka (po jednym) i delikatnie wlewamy je do wody. Uważamy, by woda cały czas się gotowała. Gdy białko się zetnie, wyjmujemy jaja łyżką cedzakową. Nalewamy gorącą zupę do talerzy, układamy na środku każdego talerza po jajku. Dekorujemy bobem i zieleniną. Oprószamy jaja odrobiną soli i pieprzu wprost z młynka.