2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Boczek czosnkowo-cebulowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pieczyste mięso które zawsze gości na świątecznym stole tym razem o wyrazistym smaku i zapachu zdecydowanie lepszy od kupnych wędlin!

Boczek czosnkowo-cebulowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Boczek czosnkowo-cebulowy

 

 

  • Przyprawy:
  • 1 łyżka kucharka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól pieprz czarny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Boczek czosnkowo-cebulowy
Boczek umyć osuszyć podzielić na dwie równe części . Cebulę i czosnek obrać cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę natrzeć z jednej strony boczki od środka,posypać równomiernie przyprawami rozsypać cebulę ciasno zrolować.Owinąć dookoła bawełnianą nicią włożyć do rękawa do pieczenia piec około 2,5 godziny w temp 180*c.Na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i zrumienić mięso. 
Boczek czosnkowo-cebulowy
mięso umyć natrzeć przyprawami z każdej strony
Boczek czosnkowo-cebulowy
natrzeć czosnkiem posypać piórkami z cebuli
Boczek czosnkowo-cebulowy
związać bawełnianym sznurkiem posypać resztą przypraw i upiec