Sposób przygotowania:
Boczek czosnkowo-ziołowy do kanapek
Do pieczeni wybieramy chudy kawałek boczku. Z podanej ilości wychodzi bardzo mała porcja na jedną osobę, dlatego robiąc go dla całęj rodziny trzeba będzie zwiększyć adekwatnie ilość składników. Przygotowujemy marynatę do boczku. Trzy ząbki czosnku rozgniatamy nożem, obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do tego pół łyżeczki soli morskiej, kilka grubo zmielonych ziaren pieprzu, szczyptę kminku, dwie szczypty majeranku, kilka ziaren kolendry oraz pokruszony listek laurowy. Wszystko uceramy z dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Marynatą nacieramy boczek i odstawiamy go do lodówki na całą noc, a najlepiej całą dobę do marynowania. Po tym czasie przekładamy mięso do ceramicznego naczynia, podlewamy lekko wodą i oliwą i pieczemy boczek przez około 40 minut w piekarniku. Po upieczeniu schładzamy i podajemy na zimno do kanapek. Najlepiej smakuje posmarowany musztardą lub chrzanem.
misia5
MysiaZuzia