zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Boczek długo pieczony

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

pierwszy raz piekłam boczek w niskiej temperaturze i długo, boczek wyszedł smaczny

Boczek długo pieczony Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Boczek długo pieczony

 

Sposób przygotowania:

Boczek długo pieczony
Boczek umyć i osuszyć. Natrzeć go według naszych upodobań smakowych solą i pieprzem i zostawić na minimum godzinę. Naczynie żaroodporne na dnie posmarować masłem. Cebule obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Połowę cebuli wysypać na dno naczynia żaroodpornego, położyć na nią boczek. Potem posypać boczek papryką i majerankiem oraz resztą cebuli. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Boczek piec 3,5 godziny w temperaturze 140 stopni. Po upieczeniu zdjąć pokrywkę i wystudzić boczek a potem dodatkowo schłodzić w lodówce aby się go lepiej kroiło.
Boczek długo pieczony
dno naczynia wysmarowac masłem i wysypać cebulą
Boczek długo pieczony
potem ułożyć doprawiony boczek i posypać cebulą
Boczek długo pieczony
boczek upiec i wystudzić a potem schłodzić w lodówce