Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Boczek rolowany pieczony w miodzie z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniały, pieczony w całości soczysty i aromatyczny boczek. Idealny do podania na gorąco jako danie obiadowe i na zimno, jako domowa wędlina.

Boczek rolowany pieczony w miodzie z czosnkiem

Składniki:

Boczek rolowany pieczony w miodzie z czosnkiem

Mięso:

Przyprawy:

  • 2 łyżki zioł prowansalskich
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu

Glazura:

  • 3 łyżki miodu płynnego wymieszanego
  • 3 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

Boczek rolowany pieczony w miodzie z czosnkiem

Rolowanie boczku:

Boczek pieczony rolowany w miodzie z czosnkiem
Boczek natarty solą i zrolowany w folii spożywczej

Mięso dokładnie natrzeć solą. Ułożyć na folii spożywczej, zwinąć w rulon i wstawić na noc do lodówki.

Pieczenie boczku:

Boczek pieczony rolowany w miodzie z czosnkiem
Doprawiony boczek wieprzowy przed upieczeniem

Boczek wyjąć z folii tak, aby pozostał zrolowany. Natrzeć dokładnie wszystkimi przyprawami i zrobić na wierzchu nacięcia, w które powtykać ząbki czosnku pokrojone na połowy.

Boczek włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (można go obwiązać sznurkiem, dla pewności, że się nie rozłoży) i piec półtorej godziny. Po tym czasie nasmarować mięso miodem wymieszanym z musztardą i podpiekać jeszcze 10 minut na rumiano.

Życzę smacznego!