pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Boczek duszony na patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczny boczek duszony na patelni

Boczek duszony na patelni

Składniki:

Boczek duszony na patelni

 

  • 1 - 2 łyżki musztardy sarepskiej lub delikatesowej,
  • do smaku przyprawa do zup,
  • 1 - 2 kieliszki wiśniówki,
  • 1,5 kg boczku,
  • oliwa,
  • do smaku majeranek.

 

Sposób przygotowania:

Boczek duszony na patelni
Musztardę łączymy z przyprawą do zup, majerankiem, wiśniówką i nacieramy marynatą boczek. Mięso odstawiamy na noc do lodówki. Przygotowujemy głęboką patelnię. Wlewamy do niej odrobinę oleju i rozgrzewamy. Na patelnię przekładamy boczek. Smażymy przez chwilkę z dwóch stron, wlewamy odrobinę wody i przykrywamy patelnię pokrywką. Gaz ustawiamy na mały płomień i dusimy boczek do miękkości. Czas duszenia boczku zależy zawsze od jego wielkości i intensywności gazu, na którym dusimy boczek. Taki boczek znakomicie smakuje do obiadu jak i na kanapki.