SUPERPRZEPIS

Boczek duszony w occie z porem

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Boczek duszony w occie z porem Więcej zdjęć (5)

Nieco zaskakujący pomysł na przygotowanie boczku. Boczek w tym przepisie duszony jest w occie i oliwie - oryginalny i pyszny pomysł na obiad, polecam.

Składniki:

Boczek duszony w occie z porem

 

Sposób przygotowania:

Boczek duszony w occie z porem
W garnku mieszamy ze sobą ocet, wodę, sól, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojony w plasterki czosnek. Mieszamy wszystkie składniki, aż do momentu kiedy sól się rozpuści.

Boczek myjemy, osuszamy, kroimy w dość dużą kostkę. Mięso wkładamy do marynaty i marynujemy je całą noc. Mięso wraz z marynatą wkładamy do rondla, wlewamy oliwę i zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i dusimy mięso około 2 godzin. *

Po tym czasie ilość wody powinna znacznie odparować, wtedy zwiększamy płomień, dodajemy pokrojony w plasterki por i dusimy aż całość ładnie się zarumieni a cały płyn odparuje.

*Są jednak przypadki, kiedy płynu jest dużo pomimo gotowania ( spowodowane jest to gorszą jakością mięsa) wtedy należy odlać płyn, dolać odrobinę oliwy, następnie dodać pora i postępować jak wyżej.

Uduszony z porem boczek serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego. 

Przepis - Chef Tatung Sarthou
Boczek duszony w occie z porem
W garnku mieszamy ze sobą ocet, wodę, sól, , liście laurowe , ziele angielskie i pokrojony w plasterki czosnek. Mieszamy wszystkie składniki aż do momentu kiedy sól się rozpuści.
Boczek duszony w occie z porem
Boczek myjemy, osuszamy, kroimy w dość dużą kostkę.
Boczek duszony w occie z porem
Mięso wkładamy do marynaty i marynujemy je całą noc.
Boczek duszony w occie z porem
Mięso wraz z marynatą wkładamy do rondla, wlewamy oliwę i zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i dusimy mięso około 2 godzin.