Sposób przygotowania:
Boczek duszony w occie z porem
W garnku mieszamy ze sobą ocet, wodę, sól, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojony w plasterki czosnek. Mieszamy wszystkie składniki, aż do momentu kiedy sól się rozpuści.
Boczek myjemy, osuszamy, kroimy w dość dużą kostkę. Mięso wkładamy do marynaty i marynujemy je całą noc. Mięso wraz z marynatą wkładamy do rondla, wlewamy oliwę i zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i dusimy mięso około 2 godzin. *
Po tym czasie ilość wody powinna znacznie odparować, wtedy zwiększamy płomień, dodajemy pokrojony w plasterki por i dusimy aż całość ładnie się zarumieni a cały płyn odparuje.
*Są jednak przypadki, kiedy płynu jest dużo pomimo gotowania ( spowodowane jest to gorszą jakością mięsa) wtedy należy odlać płyn, dolać odrobinę oliwy, następnie dodać pora i postępować jak wyżej.
Uduszony z porem boczek serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego.
Przepis - Chef Tatung Sarthou
Boczek myjemy, osuszamy, kroimy w dość dużą kostkę. Mięso wkładamy do marynaty i marynujemy je całą noc. Mięso wraz z marynatą wkładamy do rondla, wlewamy oliwę i zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i dusimy mięso około 2 godzin. *
Po tym czasie ilość wody powinna znacznie odparować, wtedy zwiększamy płomień, dodajemy pokrojony w plasterki por i dusimy aż całość ładnie się zarumieni a cały płyn odparuje.
*Są jednak przypadki, kiedy płynu jest dużo pomimo gotowania ( spowodowane jest to gorszą jakością mięsa) wtedy należy odlać płyn, dolać odrobinę oliwy, następnie dodać pora i postępować jak wyżej.
Uduszony z porem boczek serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego.
Przepis - Chef Tatung Sarthou
zosiani