Sposób przygotowania:
Staroświecka pieczona gęś
Z oczyszczonej tuszki gęsi usuń kuper, szyję wraz ze zbędną skórą, oraz złogi tłuszczu ze skóry na brzuchu. Tak przygotowaną gęś zalej marynatą wcześniej przygotowaną ze składników wymienionych obok.
W między czasie przygotuj wywar z włoszczyzny, grzybów, dwóch szklanek wody i wcześniej odciętych kawałków gęsi.
Gotowy rosół odcedź i ugotuj w nim kaszę na sypko, ugotowane grzyby pokrój w kostkę i dodaj do kaszy. Po 24h marynowania gęś jest gotowa do pieczenia, wyjmij ją z solanki i nadziej ugotowaną kaszą, całość zepnij wykałaczkami i zwiąż sznurkiem.
Tak uformowaną gęś piecz 3h w 190stop.
W między czasie przygotuj wywar z włoszczyzny, grzybów, dwóch szklanek wody i wcześniej odciętych kawałków gęsi.
Gotowy rosół odcedź i ugotuj w nim kaszę na sypko, ugotowane grzyby pokrój w kostkę i dodaj do kaszy. Po 24h marynowania gęś jest gotowa do pieczenia, wyjmij ją z solanki i nadziej ugotowaną kaszą, całość zepnij wykałaczkami i zwiąż sznurkiem.
Tak uformowaną gęś piecz 3h w 190stop.
SylaUla
Kniejson
Mam w domu sporo starych czasopism i to nimi się inspiruję:)
lukrowanepierniczki
skuter5