Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Staroświecka pieczona gęś

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Klasyczna pieczona gęś faszerowana kaszą perłową i suszonymi prawdziwkami. Największym sekretem całego dania jest marynata, bo to dzięki niej gęś nabiera kruchości i soczystości.

Staroświecka pieczona gęś

Składniki:

Staroświecka pieczona gęś

 

Marynata

Sposób przygotowania:

Staroświecka pieczona gęś
Z oczyszczonej tuszki gęsi usuń kuper, szyję wraz ze zbędną skórą, oraz złogi tłuszczu ze skóry na brzuchu. Tak przygotowaną gęś zalej marynatą wcześniej przygotowaną ze składników wymienionych obok.

W między czasie przygotuj wywar z włoszczyzny, grzybów, dwóch szklanek wody i wcześniej odciętych kawałków gęsi.

Gotowy rosół odcedź i ugotuj w nim kaszę na sypko, ugotowane grzyby pokrój w kostkę i dodaj do kaszy. Po 24h marynowania gęś jest gotowa do pieczenia, wyjmij ją z solanki i nadziej ugotowaną kaszą, całość zepnij wykałaczkami i zwiąż sznurkiem.

Tak uformowaną gęś piecz 3h w 190stop.