kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Orientalne tofu z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie z cyklu „20 minut i gotowe”. Ekspresowe danie wegetariańskie inspirowane kuchnią orientalną. Wyraźnie pikantne, pełne smaku i pyszne!

Orientalne tofu z warzywami

Składniki:

Orientalne tofu z warzywami

podstawowe

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek
  • biała cebula
  • olej kokosowy do smażenia
  • 250g tofu
  • 250g pieczarek
  • szklanka zielonego groszku
  • 400ml mleczka kokosowego
  • sól, czarny pieprz

 

  • makaron ryżowy

Sposób przygotowania:

Orientalne tofu z warzywami
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanym woku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy około pół minuty posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy sos Sambal Oelek i przesmażamy razem.

Dodajemy posiekaną w półplasterki cebulę oraz tofu pokrojone w kostkę i smażymy do zarumienienia a następnie dodajemy pieczarki i zielony groszek i dalej przesmażamy aż zmiękną.

Dolewamy mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień. Gdy pieczarki zmiękną a sos stężeje doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Serwujemy z dodatkiem makaronu ryżowego. 

Tagi:

danie warzywa