Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Gąski w śmietanie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zielone gąski dzisiaj nieco zapomniane, choć sam przyznam że nie wiedziałem o ich istnieniu nic do puki mój tata mnie nie uświadomił.

Gąski w śmietanie

Składniki:

Gąski w śmietanie

 

  • gąski zielone
  • słodka śmietanka
  • łyżka masła
  • cebula dumka
  • tymianek
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Gąski w śmietanie
Gąski dokładnie umyj i osusz (większe kapelusze przekrój na cztery), cebulę dymkę posiekaj w kostkę wraz ze szczypiorem.

Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim cebulkę. Do podsmażonej cebulki dodaj gąski a kiedy się podsmażą zalej całość słodką śmietanką i duś do momentu aż powstały sos zgęstnieje i nabierze bursztynowego koloru.

Gotowy sos dopraw sola, pieprzem i tymiankiem.