Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Francuskie pakieciki ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przekąski z ciasta francuskiego są pyszne i powstają niezwykle szybko. Korzystając z sezonu na szparagi, postanowiłam przygotować takie oto francuskie pakieciki.

Francuskie pakieciki ze szparagami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Francuskie pakieciki ze szparagami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XL
  • 25 sztuk zielonych szparagów
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 5 plastrów sera żółtego
  • 5 plastrów szynki
  • ketchupu
  • oregano lub przyprawa do dań kuchni włoskiej

Sposób przygotowania:

Francuskie pakieciki ze szparagami

ETAP 1:

Francuskie pakieciki ze szparagami
Ciasto francuskie kroimy na 5 paseczków, smarujemy ketchupem

Ciasto francuskie kroimy na 5 paseczków. Każdy smarujemy ketchupem i oprószamy przyprawą do dań kuchni włoskiej lub oregano.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C.

ETAP 2:

Francuskie pakieciki ze szparagami
Na paseczkach ciasta układamy plastry szynki i sera

Na każdym paseczku ciasta układamy po plasterku szynki i sera.

ETAP 3:

Francuskie pakieciki ze szparagami
Na cieście z wędliną i serem układamy szparagi i paprykę

Szparagi myjemy, osuszamy, odcinamy zdrewniałe końcówki.

Paprykę myjemy i kroimy w paseczki.

Na każdym paseczku ciasta francuskiego układamy, jak na zdjęciu, po 5 szparagów i po kilka paseczków papryki.

ETAP 4:

Francuskie pakieciki ze szparagami
Zwijamy nasze pakieciki i wstawiamy je do piekarnika

Całość zwijamy tak, aby dodatki były dość ciasno otulone przez ciasto.

Pakieciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta oprószamy odrobiną przyprawy do kuchni włoskiej. Pieczemy w 220 st. C przez 15 minut.