justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Boczek pieczony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna domowy pieczony boczek. Idealny na kanapki z chrzanem lub musztardą. Tak przygotowany ma chrupiącą i rumianą skórkę.

Boczek pieczony Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Boczek pieczony

 

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony
Umyty i osuszony boczek doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Skórę boczku nacinamy.

Obrane ząbki czosnku dzielimy na połówki. Na mięsie robimy dziurki nożem i wbijamy w nie boczek. Mięso z każdej strony obsypujemy majerankiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

Układamy na blasze i pieczemy z każdej strony po 35 w 150 stopniach. Po tym czasie przekładamy boczek skórą do góry. Podkręcamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy około 15 minut, żeby skórka ładnie się podpiekła.

Odstawiamy do wystygnięcia. Idealny na kanapki z musztardą lub chrzanem.
Boczek pieczony
boczek należy doprawić i odstawić do lodówki
Boczek pieczony
tak wygląda upieczony boczek, smacznego