Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Boczek muśnięty rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

niebiański zapach, który unosi się kiedy mięsko skwierczy w piekarniku jest totalnie nie do zastąpienia nawet przez najdroższe wędliny. A jeśli w tym piekarniku siedzi tłuściutki, pachnący rozmarynem boczuś to już lepiej być nie może

Boczek muśnięty rozmarynem

Składniki:

Boczek muśnięty rozmarynem

 

 

Sposób przygotowania:

Boczek muśnięty rozmarynem
Boczek myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę. Boczek nacieramy dobrze solą i oprószamy odrobiną soli. Rozmaryn siekamy i wcieramy go w mięso , tak aby igiełki znalazły się również w nacięciach skóry. Boczek układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i pieczemy go 30 minut. Po tym czasie aby boczek nabrał przyjemnego aromatu obkładamy go pokrojoną na ćwiartki cebulą i jabłkami po czym zmniejszamy temp. do 180 i pieczemy około godziny. Tak upieczony boczek, możemy zaserwować na obiad ( z sosem z upieczonych jabłek i cebuli ), ale sprawdzi się i jako wędlina na kanapki.