Boczek pieczony wg ejla

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie ma nic lepszego, jak samemu przyrządzić taki boczek :)

Boczek pieczony wg ejla

Składniki:

Boczek pieczony wg ejla

 

  • 1,5-2 kg boczku bez kości
  • 1-2 główki czosnku
  • 4 cebule
  • 1 opakowanie przyprawy do mięsa wieprzowego
  • papryka słodka w proszku
  • sól czosnkowa
  • Vegeta
  • majeranek
  • pieprz
  • folia aluminiowa
  • dratwa lub mocna nić

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony wg ejla
Boczek umyć, odciąć zbędny tłuszcz. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z przyprawami natrzeć mięso. Następnie boczek obłożyć dużą ilością pokrojonej w piórka cebuli. Boczek przykryć i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia poukładać na wierzch boczku tą samą cebulą i zawinąć boczek w rulon, po czym mocno go owinąć dratwą. Piec na blaszce w temp. 180 st. w pierwszej fazie z termoobiegiem i obracać co jakiś czas, aby skórka się ładnie zarumieniła. Jak boczek się zrumieni zmniejszyć temperaturęna 150 st. i wyłączyć termoobieg. Piec ok. 2 godzin.