Sposób przygotowania:
Zrolowany boczek pieczony
Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Po kilku minutach można spróbować czy smak jest odpowiedni. Boczek umyć i usunąć z niego skórę (można kupić bez skóry). Płat boczku naciąć wzdłuż niego do połowy grubości najlepiej nożem do filetowania i naciąć w tej połowie płat boczku z obu stron do brzegu aż powstanie nam duży cieńszy płat mięsa.Boczek można też potem wzdłuż ponacinać i wtedy marynata lepiej dotrze do boczku.
2/3 części marynaty posmarować na płacie boczku, zwinąć roladę, zawiązać nićmi wędliniarskimi i posmarować resztą marynaty. Naczynie żaroodporne posmarować cienko smalcem, położyć w nim boczek, przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po upływie tego czasu wyjąć naczynie z lodówki, zdjąć pokrywkę i wstawić do zimnego piekarnika. Czas nastawić na 2,5 godziny a temperaturę na 160 stopni. Po upieczeniu boczek wyjąć na talerz i wystudzić. Schować zimny do lodówki aby dobrze związał i kroić w plastry.
2/3 części marynaty posmarować na płacie boczku, zwinąć roladę, zawiązać nićmi wędliniarskimi i posmarować resztą marynaty. Naczynie żaroodporne posmarować cienko smalcem, położyć w nim boczek, przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po upływie tego czasu wyjąć naczynie z lodówki, zdjąć pokrywkę i wstawić do zimnego piekarnika. Czas nastawić na 2,5 godziny a temperaturę na 160 stopni. Po upieczeniu boczek wyjąć na talerz i wystudzić. Schować zimny do lodówki aby dobrze związał i kroić w plastry.
misia5
zewa
Zapraszam choć to daleko :)
jaNina
zbysiowa
zewa