cremebrule

cremebrule

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 29]

Boczek palce lizac!

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny, mieciutki boczek do obiadu lub jako przekaska

Boczek palce lizac!

Składniki:

Boczek palce lizac!

 

  • 600g surowego boczku
  • 2 lyzki smalcu
  • 4 zabki czosnku
  • tymianek swiezy 3 galazki (ew. suszony)
  • sol
  • szklanka wody
  • szklanka czerwonego wina

Sposób przygotowania:

Boczek palce lizac!
Pokroj boczek w gruba kostke, rozgrzej smalec na patelni i smaz boczek az bedzie dosc ciemny. Przeloz boczek do naczynia do zapiekania, dodaj zmiazdzone zabki czosnku (nie obierajac), tymianek, sol, dodaj tluszcz z patelni, wode i wino, doprowadz do wrzenia w wloz do goracego piekarnika (200 stopni) na pol godziny, zmniejsz temperature do 150 stopni i piecz ok 1,5h az mieso bedzie bardzo miekkie, Podawaj goracy z ziemniakami lub na zimno z chlebem i ogorkiem kiszonym.