Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Boczek rolowany na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Upieczony boczek rolowany świetnie komponuje się z chrzanem lub musztardą. Podajemy go pokrojony w plastry.

Boczek rolowany na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczek rolowany na ostro

 

 

Sposób przygotowania:

Boczek rolowany na ostro
Mięsny boczek dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć bardzo delikatnie oliwą.

Czosnek posiekać.

Mięso natrzeć czosnkiem oraz przyprawami z obu stron. Zwinąć roladę, mocno związać nicią bawełnianą.

Włożyć do woreczka do pieczenia i odstawić najlepiej na noc do lodówki.

Po tym czasie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 1,5 godziny.

15 minut przed końcem pieczenia wyjąć z worka, aby mięso się zrumieniło.

Upieczony boczek pokroić w plastry i podawać.
Boczek rolowany na ostro
Mięso natrzeć oliwą a potem przyprawami i czosnkiem.
Boczek rolowany na ostro
Mięso zwinąć w roladę i związać nicią bawełnianą.
Boczek rolowany na ostro
Zamarynowane mięso wstawić do piekarnika.
Boczek rolowany na ostro
15 minut przed końcem pieczenia mięso wyjąć z worka.