bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 834]

Boczek rolowany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Taki boczek często przyrządzam na uroczystości rodzinne, jest smaczny i aromatyczny. Moim gościom zawsze bardzo smakuje.

Boczek rolowany

Składniki:

Boczek rolowany

 

  • 1,5-2 kilograma boczku surowego ze skórą
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pektosoli
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 łyżki oleju
  • Sznurek masarski
  • Rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Boczek rolowany
Boczek przekrawamy na pół tak aby powstał nam dwa razy większy płat mięsa, lekko rozbijamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do miseczki dodajemy pozostałe przyprawy i olej dokładnie mieszamy i nacieramy mięso z obydwu stron.

Mięso układamy skórą do dołu i,zwijamy zaczynając od części bez skóry i zwijamy ścisło. Roladę obwiązujemy ścisło sznurkiem. Przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4 dni.

Mięso wyjmujemy z lodówki przekładamy do rękawa i pieczemy 1 godzinę na każdy kilogram mięsa w temperaturze 180 stopni.

Pół godziny przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw żeby skóra mam się przyrumieniła. Ostudzone mięso mocno schładzamy w lodówce.