2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Boczek rolowany z cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Boczek rolowany z cebulą o czosnkowym aromacie to propozycja wędliny na kanapkę nie tylko na świąteczny stół.

Boczek rolowany z cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczek rolowany z cebulą

 

  • 2 kg boczku surowego
  • 2 duże cebule
  • 1/2 główki czosnku
  • pieprz zielony ziarnisty
  • jarzynka do smaku
  • przyprawa do mięsa do smaku
  • 1 łyżka majeranku

 

Sposób przygotowania:

Boczek rolowany z cebulą
Mięso myjemy, czosnek i cebulę obieramy, cebulę kroimy w pół talarki a czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim mięso od wewnętrznej strony, posypujemy jarzynką oraz przyprawą do mięsa, pieprz zielony ucieramy w moździerzu i posypujemy, rozkładamy pokrojoną cebulę, zawijamy w rulon i ciasno obwiązujemy sznurkiem bawełnianym, wierzch posypać także jarzynką oraz majerankiem i przyprawą do mięsa.Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc, następnego dnia pieczemy około 2 godziny w temp 180*c
Boczek rolowany z cebulą
boczek myjemy osuszony rozkładamy na blacie
Boczek rolowany z cebulą
cebulę kroimy w półplasterki czosnek przeciskamy przez praskę
Boczek rolowany z cebulą
mięso nacieramy czosnkiem posypujemy przyprawami i rozkładamy cebulę
Boczek rolowany z cebulą
zawijamy boczek w rulon obwiązujemy sznurkiem sypiemy przyprawami i do lodówki na całą noc na drugi dzień pieczemy