Sposób przygotowania:
Boczek po smykowskuPrzygotowanie:
Obrany czosnek pokroić w plasterki. Boczek umyć, osuszyć pokroić w spore kawałki. Nie mogą być większe niż 5 na 5 cm.
Przygotowanie boczku:
Boczek z czosnkiem i przyprawami dokładnie wymieszać. Należy robić to w taki spsób, aby przyprawy zostały wtarte w mięso.
Całość przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę.
Umieszczanie boczku w słoikach:
Boczek z listkami laurowymi i zielem angielskim przełożyć do słoików. Rozmiar słoików i ilość mięsa wedle uznania.
Pasteryzacja:
Boczek pasteryzować około 45 minut od momentu zawrzenia wody. Po wystygnięciu słoików należy umieścić je w lodówce na minimum 2 dni. Boczek może stać w lodówce nawet i 6 miesięcy.