Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Boczek po smykowsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przepyszny boczek w słoiku z galaretką. Idealnie pasuje do chleba oraz nadaje się na dodatek do różnych dań.

Boczek po smykowsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Boczek po smykowsku

 

Sposób przygotowania:

Boczek po smykowsku

Przygotowanie:

Boczek po smykowsku
Kawałki boczku muszą mieścić się w słoikach.

Obrany czosnek pokroić w plasterki. Boczek umyć, osuszyć pokroić w spore kawałki. Nie mogą być większe niż 5 na 5 cm.

Przygotowanie boczku:

Boczek po smykowsku
Odstawienie mieśa sprawi, że będzie ono bardziej aromatyczne.

Boczek z czosnkiem i przyprawami dokładnie wymieszać. Należy robić to w taki spsób, aby przyprawy zostały wtarte w mięso.
Całość przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę.

Umieszczanie boczku w słoikach:

Boczek po smykowsku
Najlepsze słoiki to te o pojemności 400-500 ml.

Boczek z listkami laurowymi i zielem angielskim przełożyć do słoików. Rozmiar słoików i ilość mięsa wedle uznania.

Pasteryzacja:

Boczek po smykowsku
Boczek po pasteryzacji jest miękki.

Boczek pasteryzować około 45 minut od momentu zawrzenia wody. Po wystygnięciu słoików należy umieścić je w lodówce na minimum 2 dni. Boczek może stać w lodówce nawet i 6 miesięcy.