Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Domowa Kiełbasa w Słoiku z Galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna polska kiełbaska z galaretką ze słoika .

Domowa Kiełbasa w Słoiku z Galaretką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowa Kiełbasa w Słoiku z Galaretką

 

  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 1 kg szynki ze skórką
  • 1 małe op. majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 małe op. gorczycy
  • 6 łyżeczek soli
  • 1 łyżka pieprzu grubo mielonego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 mała cebulka

Sposób przygotowania:

Domowa Kiełbasa w Słoiku z Galaretką
Szynkę oddzielić od skóry i pokroić w 0,5 cm kosteczkę i dodać do mięsa mielonego .Skórę drobniutko pokroić ostrym nożem.Do mięsa zetrzeć na małych oczkach cebulę ,dodać ,skórkę ,gorczycę ,majeranek, sól,pieprz, cukier, wodę i czosnek .Mięso dokładnie wymieszać i wypełnić masą sterylnie czyste słoiki do połowy ich wysokości. Słoiki mocno zakręcić i pasteryzować przez ok. 2,5 -3 godzinki na małym ogniu.Jak całkowicie ostygną ,to wstawić do lodówki na kilka godzin ,aby galaretka stężała.
Domowa Kiełbasa w Słoiku z Galaretką
Mięsną masą wypełnić słoiki do połowy ich wysokości i pasteryzować ok. 2,5 godzinki .